S Stonogo v šolo

S Stonogo v šolo

Stonoga – Peš v šolo je projekt, pri katerem spodbujamo sodelovanje in povezovanje otrok, ki obiskujejo isto osnovno šolo in njihovih staršev. Ideja, ki izhaja iz Francije, temelji na socioloških in ekoloških prvinah.

Učenci hodijo v šolo v koloni ob spremstvu dveh odraslih. Naloga odraslega, ki hodi na čelu kolone je zaustavljanje prometa na prehodih za pešce in ustavljanje kolone na zbirnih točkah, tisti na repu pa skrbi za red v koloni.  Pot je trasirana vnaprej, Stonoga ima posebej označene zbirne točke, na katerih pobira v bližini živeče učence, ki jih do tja pripeljejo starši. Ti se že na poti v šolo psiho-fizično aktivirajo, kar jim omogoča večjo koncentracijo pri pouku, obenem pa se učijo vedenja v prometu.  Staršem/spremljevalcem je ob spremljanju obnašanja otrok v skupini in vsebin njihovih pogovorov dano bolje spoznati otroški svet.

Smisel Stonoge je tudi drugače zanimiv za vas – starše. Namesto vsakodnevnega hitenja od doma,  vožnje skozi gost jutranji promet,  gneče na šolskem parkirišču, izgubljanja časa in živcev, vam bo treba le nekajkrat mesečno pospremiti otroke, ali pa prispevati nekaj za druge. Če boste z njimi, vas bo sproščena otroška družba že navsezgodaj spravila v dobro voljo, s to akcijo pa boste Kranju prihranili veliko količino izpušnih plinov, ter tako storili še nekaj dobrega za naš planet.

Zakaj Stonoga?

Ker je poučno: hoja v šolo pomaga otroku graditi neodvisnost, po poti se uči varnosti v prometu, druženje z vrstniki pa mu omogoča razvoj socialnih spretnosti.

Ker je zdravo: otrok potrebuje vsaj eno uro gibanja dnevno. Pot v šolo je idealen čas za to, otrok pa je v šoli posledično bolj zbran in lažje sledi pouku.

Ker je ekonomično: starši prihranijo čas in denar, velikokrat pa tudi živce. Nič več hupanja na cesti, gneče na parkirišču in zamujanja k pouku.

Ker je okolju prijazno: če vsak dan zamenjate vožnjo krajšo od 2 km s hojo, svoj ogljični odtis zmanjšate do 86 kg letno.

Kdaj in kje?

Stonoga bo začela spremljati vaše otroke v prvem tednu oktobra. Tiste, ki vas ideja zanima, bomo povabili na sestanek kmalu po začetku pouka.

 

Pošlji komentar/vprašanje

Uporabite lahko te HTML izraze in lastonsti: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>