Navodila za pripravo
(navodilo je napisano za večjega piščanca, cca. 2,5 kg)
Pozor! Svežega piščanca porabiti do sobote 8.11.2025
V nasprotnem primeru, ga je potrebno zmrznit.
Piščanec je že soljen in začinjen. Odvijemo folijo in (s pladnjem) postavimo v pečico, segreto na 180°C. Piščanec se peče vsaj 2 uri, da dobi zlato-rumeno barvo. Med peko je priporočljivo piščanca pokriti z aluminijasto folijo. Zadnjih 20 minut ga lahko pečemo na 200°C, da se skorja lepo zapeče (odstranite folijo).Piščanec je začinjen po minimalnih standardih, po želji ga lahko zalivate z začinjeno jušno osnovo, ali ga marinirate v svoji mešanici začimb.
Jed postavimo iz pečice in počakamo 10 minut, odstranimo vrvico, ki je na hrbtni strani piščanca. Nato narežemo in serviramo. Omako, ki je ostala na pladnju lahko serviramo kot polivko.
Sestavine:
Sveži piščanec brez drobovine in kosti (Piščančjereja Galjot), kruh, jajca (Kmetija Galjot), Ptujska rdeča čebula, česen (Kmetija Obran), peteršilj, mleko (Kmetija Galjot), kisla smetana (Mlekarstvo Podjed) in začimbe.